29.3.13

Hemmoloma, päivät 4 ja 5

Sain viikko sitten idean osallistua Jolien henkilökohtaiselle meikkikurssille osana hemmottelulomaani, ja ihanteelliseksi päiväksi ajattelin kiirastorstaita. No, eihän se enää tällä varoitusajalla onnistunut, vaan kurssi olisi pitänyt varata 3-4 viikkoa etukäteen. Jatkan siis samoilla teini-ikäisenä opituilla meikkivinkeillä kuin tähänkin asti ja jätän luonnonkosmetiikkavalaistumisen jonnekin hamaan tulevaisuuteen.

Kiirastorstain kohokohta oli kuitenkin illallinen Gaijinissa. Jos pääsiäisenä kuuluu nautiskella ruuasta, niin tämä oli juuri sitä. En ole riittävän hipsteri, että olisin malttanut katkaista maistelunautintoani annosten valokuvaamisella, mutta voin suusanallisesti vakuuttaa, että menu Suginami oli todella hyvä. Ehkä viimeinen lämmin ruoka, possu tonkatsu oli snadi - ei nyt pettymys mutta - lässähdys muuten niin nousujohteisessa annosilotulituksessa, mutta yhtä kaikki, herkkuaherkkuaherkkua!

Ilta jatkui vielä drinkkien merkeissä, ja maistoin muun muassa elämäni ensimmäisen dry martinin. Odotin jokaisella siemaisulla, että muuttuisin Mad Menin ihanaksi 60-luvun naiseksi - mutta turhaan.


Pitkäperjantain aamu valkeni kirkkaana ja kuosittava aamiainen tuli tarpeeseen. En ikinä jätä arkenakaan aamiaista väliin, mutta loman ja olemisen sietämättömän keveyden kunniaksi päätin duunailla vähän ekstraa: uppomuna [nyt tähän joku munavitsi], avokadoa, herkkujuustoa ja appelsiinia. Ja telkkarista ihanan hypnoottista junarataa.

27.3.13

Hemmoloma, päivä 3

Tänään matkakohteeni Helsinki aiheutti hetkellisesti sellaisen turhautumisen, että tuli ikävä Tukholmaa. Olin nimittäin pyhittänyt päivän shoppailulle. Sovitin varmaan 30 riepua ja sain ostettua yhden mustan persoonattoman neuleen. Että se siitä shoppailuparasiitista.

No, sain kyllä hommattua myös takin. Mutta siinäkin meinasi tulla hätä käteen. Olen lykännyt kevät-/syystakin ostamista jo kahdella vuodella, sillä tarjontaa on näinä kahtena vuonna ollut tasan kahden vaihtoehdon verran: joko trenssi tai nahkarotsi. Sama linja näyttää jatkuvan tänäkin vuonna, ja nyt en vaan voi kulkea villakangastakilla enää kesäkuun alussa. Pitkän kompromissimietinnän perusteella kategorisoin itseni enempi nahkatakkiseksi tytöksi kuin Charlotte York -tyyppiseksi berberibeibeksi, joten rotsi lähti mukaan. Mutta sisäänostajat hei, olis aika helppo erottautua tuomalla valikoimiin edes joku kolmas vaihtoehto.


Urheiluvälineshoppailut sen sijaan sujuivat paremmin kuin hyvin. Olen haaveillut vuoden verran ohutpohjaisista "paljasjalkakengistä" salikäyttöön, ja nyt löysin riittävän tossumaiset Barefootit. Tossut pääsivät tänään tositoimiin kahvakuulatreenissä; ja voin suositella! Tuntuma maahan oli paljon parempi kuin normitossuilla, tasapaino löytyi ihan eri tavalla ja ihan kuin keskivartalon tukikin olisi ollut helpompi pitää (tai sitten eilinen fyssarikäynti sai minut kiinnittämään enemmän huomiota vatsanseutuun).

Joo-o. Mutta eipä osoittautunut Helsinki miksikään ostosmatkailijan mekaksi. Ja vaikka shoppailu olisikin lähtenyt käsistä, niin himalomalla ei ainakaan tarvitse jännätä, mahtuuko ostokset paluumatkalla matkalaukkuun.

26.3.13

Hemmoloma, päivä 2


Loman toinen päivä alkoi turistimeiningeissä, siis lomakorttien postittamisella. Lomaterveiset lähti jokaiselle kummilapsellemme. Helsinki-aiheiset postikortit ovat kyllä yleisesti ottaen ihan älyttömän rumia. Onneksi tätä kirjoittaessani luin Virkkukoukkusen Facebook-sivuilta, että Koukkuselta on just ilmestynyt Helsinki-aiheisia postikortteja. Ovat vähän eri luokkaa kuin nuo harmaassa caipiroskassa kelluvat känniristeilyalukset.



Päivän hemmotteluannoksen virkaa toimitti hierojakäynti. En ole ikinä käynyt missään hieronnassa, mutta nyt hemmotteluloman nimissä päätin repäistä ja kokeilla, mikä on tuomio alaselälleni. Sain lyhyellä varoitusajalla vuoron fyssariopiskelijalle, joka oli kyllä minusta varsin pätevä - ja opiskelijatyöt kustantavat vain puolet listahinnoista.

Fyssari möyhensi alaselkääni puolisen tuntia ja antoi tuomion: yliaktiiviset alaselän lihakset - siis aamuin illoin lisätreeniä poikittaiselle vatsalihakselle, salilla polvet maahan punnerruksia ja lankkuja tehdessä ja vatsaa sisään aina kun voi ja muistaa. Ja muutama lisäkäynti, jotten lusmuilisi. Miten tässä näin kävi? Menin olevinaan rentouttavaan hierontaan ja sain hirveän listan kotiläksyjä!

Selän möyhennys sai aikaan ihanan rennon olon ja pehmensi lihasten lisäksi pään. Toikkaroin hierojalta suoraan kaupungille ja näin auton, joka hinasi mammuttia. Kai kunnon rentoutuminen voi aiheuttaa näköharhojakin.


25.3.13

Hemmoloma, päivä 1

Hemmottelulomani ensimmäinen päivä oli pyhitetty lounastamiselle ja päiväkahvittelulle ystävien ja heidän pikkumiestensä kanssa. Lounasta nautimme hämmentävimmässä ravintolassa, missä olen käynyt pitkään pitkään aikaan: Social food.


Social food on muutaman Master Chef -kilpailijan lounasravintola Käpylässä. Ravintola on todellakin lounasmesta, se ei ole auki iltaisin. Ruoka on maukasta ja rehellistä: maksakastiketta, nyyhtöpossua ja kuukausittain vaihtuva makkara-annos. Nyyhtöpossu omppulohkoilla oli mainiota ja suussa sulavaa - "lusikalla syötävää", kuten ystäväni asian ilmaisi.


Lisukepöydän antimet kuulostivat minkä tahansa lounasruokalan tarjoomalta: vihreää salaattia, porkkanaraastetta, punajuurta, linssisalaattia ja ohraa - mutta erityisellä twistillä. Porkkanaraasteessa oli vivahde vietnamilaista makua, linssisalaatti vei kielen mennessään ja vihreät lehdetkin olivat laadukkaan rapeita. Ja leipä... taivaallista! Helsingin parasta patonkia, ehdottomasti.

Mikä tässä nyt sitten oli muka niin hämmentävää? No se interiööri! Ravintolan sisustus on nimittäin kuin vanhusten palvelutalon ruokasalista. Asiakaskunnasta iso osa olikin lähihuudien vanhuksia. Sisustus ei ollut millään lailla trendikäs, ei edes retro, vaan persoonatonta viilua lattiasta kattoon. Ja kuitenkin seinillä oli valtavan  hienoja (en nyt muista kenen valokuvaajan) rakennuksista otettuja valokuvia. Mutta sisustus - tai siis sen puute - ei haitannut: ruoka oli erinomaista ja edullista. Ehdottomasti bussimatkan arvoista.


Lomapäivän ilta jatkui herkuttelun merkeissä: iltapala Eerikin pippurissa. En ikinä hyppäisi arki-iltana puoli yhdeksältä bussiin rulla-kebabin vuoksi. Mutta lomalla niin voi tehdä.

24.3.13

Hemmotteluloma Helsingissä, päivät -1 ja 0

Hurraa! Alkava viikko on talvilomaviikkoni. Suunnittelimme ensin lähtevämme muutamaksi päiväksi lähilomalle Tukholmaan, mutta päätimmekin sitten jäädä kotiin. Lupasin itselleni, että käytän Tukholman reissusta säästyneet rahat itseni hemmotteluun täällä kotikulmilla. Pysyy raha Suomessa ja kansantalouden pylpyrät pyörimässä.

Jos totta puhutaan, niin minua ällöttää sana "hemmottelu". Tulee mieleen jokin tyhjänpäiväinen kuumakivihoito tai muu kiusallinen löllyminen jossain mutakylvyssä. Lisäksi olen kuitenkin aika nuuka, joten en osaisi nauttia esimerkiksi jalkahoidosta, vaan pitäisin sitä rahan haaskauksena. Mutta aion tehdä hemmottelun omalla tavallani: asioilla, joita en arkena tekisi.

Vaikka tämä viikonloppu ei vielä lomapäiviä kuluttanutkaan, virittäydyin hemmolomatunnelmaan lauantaina vierailemalla Petri's Chocolate'n juuri avatussa liikkeessä Eirassa. Heräteherkuttelin mustaherukka-suklaa-kakkupalalla ja ostin kotiin vietäväksi pari praliinia ja macaron-leivosta (jostain syystä Petrin listoilta ei vielä löydy cocoroneja).


Petrin suklaat ja kakut ovat siitä hyviä, että niitä ei ole kyllästetty sokerilla, vaan ne maistuvat oikeasti suklaalta ja marjoilta. Monet herkuista on myös täysin laktoosittomia ja gluteenittomia. Petri tekee suklaansa Fiskarsissa, ja kahvila-myymälä hänellä on ollut pari vuotta Töölössä - ja nyt siis myös Eirassa. Samalla keikalla huomasin, että Théhuone oli avannut toisen liikkeen samoille huudeille. Hienoa, että pienet, laadukasta tavaraa myyvät kivijalkakaupat ovat saaneet tuulta alleen ja laajentavat!


Tämän päivän arjen poikkeama oli virpomakahvit kera itse leivottujen pullien: aikuiskahvittelijoille rahkapullaa ja virpojille hiiripullia. Jouduin lahjomaan vieraitakin virpojia hiiripullilla, kun suklaamunat loppuivat kesken ja eräskin trulli rupesi vääntämään itkua. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin - lopulta noitalauma kilpaili, kuka saa hiiripullan ja kenen on tyytyminen Kinderiin.


Lisää huomenna!

17.3.13

Tää sää!

Ihan mieletön auringonpaiste, huippua! Nyt siitä voi taas nauttia. Mulla nimittäin tulee joka vuosi jossain maaliskuun paikkeilla auringon kömpiessä esiin noin viikon kestävä hedari. Viime sunnuntai oli yhtä kirkas kuin tämäkin, ja männäviikon maanantaista perjantaihin meikällä tykytti otsassa, ohimoissa ja silmän takana. Kaamoksen käkkiäinen ei shokitta auringonvaloon totu. Mutta nyt olen taas sinut arskan kanssa, joten kyllä kelpaa.


Tuntuu, että viime viikon poteminen aiheutti hirveän liikuntavajauksen, joten sitä pitänee ottaa takaisin ensi viikolla: mikäli aurinkoiset kelit jatkuvat, aion parina päivänä livistää töistä liukuman turvin vähän aiemmin hiihtämään ja hankkimaan pisamia.

Hommasin siis sukset joulunjälkeisistä alennusmyynneistä. Olen käynyt sitkuttamassa joka viikko ainakin rapiat 5 kilsaa, mikä on minusta ihan hyvä saavutus. Peruskoulun hiihtokisatraumat on siis taitettu. Eikä mennytkään kuin 20 vuotta. Mutta nyt melkein toivon, että lumi pysyisi vielä jonkin aikaa.

2.3.13

Trippi sushirajalle

Ruuanlaitossa määrien arviointi on hankalaa. Ei ole kiva, jos ruokaa jää hirveesti yli, mutta karjalainen minussa kantaa huolta myös siitä, että eihän ruoka lopu kesken. Määrien arviointi on helpointa normiarkena, kun ruokaa väsätään kahdelle. Partioleirien keittiöstä selkäytimeen on iskostunut määrät ja nyrkkisäännöt, joilla 50 leiriläistä ruokitaan ilman suurempaa näläntunnetta tai jämäruokaongelmaa. Vaikeinta on mitoittaa ruoka 6-10 hengelle.

Taka-alalla avosuhsia, keskirivissä käänteistä sushia ja etualalla kierresushia. Keskellä mustalla lautasella myös pisarasushia.

Harjoittelin mitoitusta kuudelle, kun emännöin sushi-iltaa työkavereilleni. Määrissä ei menty pahasti pieleen, joten kirjailen niitä tänne muistiin, jotta voin luntata jatkossa:
  • 1 kg riisiä (keitettiin kahdessa erässä)
    • 12 rkl riisiviinaetikkaa
    • 12 tl sokeria*
    • 3 tl suolaa*
  • Käsien huljutusveteen reilu loraus riisiviinaetikka ja vähän suolaa ja sokrua.
  • 700 g lohta oli aika reilu mutta bueno määrä. Ei tarvinnut kitsastella. Osasta duunattiin grillilohta, osasta tosi reiluja nigirejä ja liistesuiruista tuli vielä makeja.
  • 2 avokadoa on hyvä määrä. Ja siitäkin saa jo mukavasti rullia ja nigirejä.
  • 1 kurkku on riittävä, 2 oli liiottelua.
  • Ravunpyrstöjen määrää en tarkkaillut. Niitä ei todennäköisesti tarvitse kuin muutaman.
  • Tamago-munakkaaseen hyvä nyrkkisääntö on 2/3 munaa per henkilö. 4 munaa ja 0,4 dl sokeria.

Kyse oli siis todella reiluista annoksista.

Teimme myös kielitoimistolle palveluksen ja kokosimme suomenkielisen sushisanaston:
  • nigiri = avosushi
  • maki = kierresushi
  • kaliforniarulla = käänteinen sushi
  • tamago = muna 
  • tamagotchi = pikkumunanen
  • epämuodostunut maki = pisarasushi, kyynelsushi 

Ja kuulkaa, tämä oli oivallinen jälkkäri. Oi sitä mitoituksen helppoutta, kun kyseessä on annoskupit.


* virhe korjattu 24.3.2013: Alunperin olin listannut vain puolikkaan annoksen suolaa ja sokeria, nyt listauksessa on korjattu määrä.

25.2.13

Improvisatsuunia

Törmäsin improon ensimmäisen kerran joskus 80-luvulla. Telkkarissa. Ulla Tapaninen ja Nyhjää tyhjästä. Seuraava rekisteröity muistikuvani on 90-luvun lopun Imatralta, improvisaatioteatterin maailmanennätysyrityksestä. Tavallaan kiehtovaa ja aika väsynyttä. Sitten 2000-luvun alun Otaniemessä Teekkarispeksin fuksisuunnistusrastilla. Olen aina suhtautunut improon neutraalin positiivisesti, vaikka ajatus näyttelemisestä tuntuukin hirveän vieraalta, jopa vastenmieliseltä.

Päätin antaa itselleni joululahjaksi Stella Polariksen vuorovaikutuskurssin. Kurssikuvauksen perusteella pystyin aavistamaan, että kyse on pitkälti improvisaatiosta. Kurssin nimi lupasi kuitenkin käytännöllistä ensikosketusta aiheeseen - ei siis mitään liian hörhöä, mutta kuitenkin vähän jotain uutta ja virkistävää, kun tuntui, että olen lillutellut tutuilla urilla ja mukavuusalueella vähän turhan kauan.

Yllätyin kurssilla positiivisesti tosi monta kertaa. Improharjoitteissa ei ollutkaan kyse starailusta tai nokkeluuksista, vaan toisten kuuntelemisesta, herkeämättömästä läsnäolosta ja energian suuntaamisesta itsestä muihin. Ei tarvinnutkaan kosketella tuntemattomia ihmisiä. Ja että kurssilla oli myös tavallisia suomalaisia miehiä eikä vain akateemisesti koulutettuja naisia.

Monta asiaa valkeni: Kuinka vahvasti nujertava sana "ei" onkaan. Kuinka ristiriitaista viestiä "joo, mutta..." välittääkään.  Ja kuinka paljon vauhtia voikaan saada sanomalla "joo, ja..." sen "joo, mutta..." sijaan. Ja kuinka tärkeää vuorovaikutuksen sujumiselle onkaan turvallisuuden tunne.

Minusta tuntuu, että sain kurssista enemmänkin kuin vain konkreettisia vuorovaikutustyökaluja. Jokin korvien välissä tai selkäytimessä (tai mikä ikinä se paikka onkaan) jäi raksuttamaan ja prosessoimaan. Tiedänkö itsekään edes murto-osassa tilanteista, mitä haluan saavuttaa? Mikä tukee sitä, mitä haluan milloinkin vuorovaikutuksella saavuttaa - mikä estää sen? Nämä ja muut päässä pörräävät kysymykset aiheuttivat sen, että a) muistan pitkästä aikaa nähneeni jotain unta ja b) en huomannut perjantaina tehdystä liian rankasta kahvakuulatreenistä aiheutunutta lihaskipua ennen kuin maanantaiaamuna, kun särky jo kaiken järjen mukaan oli jonkin verran laimentunut.


Jos aihe kiinnostaa, niin voin tämän yhden viikonlopun kokemuksella suosittella ainakin Stella Polariksen vuorovaikutuskurssia. Jos hinta hirvittää, niin pyydä vaikka tasavuotissynttärilahjaksi tai kysy, maksaisiko työnantajasi sen - vuorovaikutustaitoja kun tarvitaan lähes joka työssä. Tai jos vastaat firmasi tyky- tai koulutustoiminnasta, niin kyllähän ainakin Stella ja esimerkiksi Improvment kouluttavat firmojakin räätälöidysti. Eikä tarvitse pelätä, se ei ole mitään kiusallista jaxuhaliterapiaa. Se on kivaa ja jopa vähän katu-uskottavaakin.

5.2.13

Torttutesti: Eurest Metsänpoika

Ei hyvää päivää! Tai siis ei hyvää Runebergin päivää!

Meillä oli tänään töissä jälkiruuaksi Runebergin torttuja. Jotkut teistä ehkä muistavatkin parin vuoden takaisen työpaikkalounas-ruunarin. No, sehän ei ollut vielä mitään. Nyt on työpaikkaruokalassamme uusi ravintoloitsija ja uusi ruunari-reseptin - joten kyllä kelpaa!

Kuva: Jarkko Stenvall

Valmistaja: Eurest Metsänpoika
Ostopaikka: Eurest Metsänpoika
Hinta: 5,90 euroa (vai mitä se nykyisin maksaakaan, anyway, sis. lihapullat, salaatin ja juoman)
Ulkonäkö: Kääretorttulevy, jonka päällä villi hillo-sokerimassa-ilotulitus
Koostumus: Sokerikakkumainen
Kosteus: Kyllä siitä rasvaläntit jäi kertakäyttölautaseen
Maku: Ruokaöljy ja karvasmanteli
Arvosana: 5+

Tätä herkkua ei olisi ehkä heti tunnistanut Runebergin tortuksi, ellei menu olisi sitä paljastanut. 5+ tuli yrityksestä ja ravintolan sesongintajusta. Kun luottokonditoriani on ulkoistanut itsensä Kaakkois-Aasiaan, ei voi ruveta liian krantuksi. Joten söin kiltisti kaiken. Ensi vuonna uudestaan!

27.1.13

Liikennesuunnittelua

Olen tässä pitkin tammikuuta pyöritellyt mielessäni suunnitelmaa liikennematosta. Siis sellaista, jossa skidit voivat huruutella pikkuautolla menemään.


Kollegat liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelijat, tämän askarteluharjoituksen myötä arvostan työtänne ihan älyttömän paljon enemmän kuin ennen; ei nimittäin ole helppoa saada mahtumaan järkeviä reittejä, riittävän leveitä teitä, joukkoliikennettä, yksityisautoja ja parkkipaikkoja niin, että ne muodostaisivat vieläpä viihtyisän elinympäristön - vaikka kyseessä on "vain" liikenneleikkeihin tarkoitettu matto.

Kaikkein suurimman ongelman liikennemattosuunnitelmassa aiheuttaa parkkipaikat. Luulen, että otan taiteellisen vapauden, enkä tee parkkipaikkoja rakennusten pihoihin - parkkikset ovat nimittäin ihan hirveän rumia ja tylsiä. Tässä kaupungissa on ehkä sellainen linja, että parkkipaikat eivät saa viedä arvokasta tontti- ja virkistysmaata, vaan ne sijoitetaan maan alle. Ja ainoastaan autojen omistajat maksavat parkkipaikoista, eivät autottomat as oy -osakkaat.

Jotenkin tämä liikennematon taajama muistuttaa Sipoon Nikkilää. Ei ehkä ihan unelmien taajama, mutta riittävän hyvä kompromissi liikenteen, ulkonäön ja leikittävyyden kesken.

14.1.13

Fanikamaa

Olen vähän yllättynyt, että niin moni lähipiirini vekara on ihan haltioissaan Tuomas-veturista. On se kai vähän edistyneempi kuin Teletapit, mutta silti. Tietenkin minun mielestäni skidien pitäisi tykätä Nils Holgerssonista ja Tao Taosta, koska minäkin pidin silloin kun olin pieni.


Pitivätpä lapset mistä tahansa, on fanikaman itse tekeminen tänä päivänä paljon helpompaa kuin minun lapsuudessani. Googlasin parit Tuomaksen kuvat, siirsin kankaansiirtoaineella kankaalle ja surautin kiinni pussukan kylkeen ja liimasin heijastinnapille. Paljon on tekniikka kehittynyt sitten 80-90-luvun taitteen, jolloin leikkasin taiten Suosikista New Kids On The Blockin -kuvia ja liimasin kuvia vanhojen rintanappien päälle kontaktimuovilla. Ja Tukholman-risteilyllä kannoin taskurahani Punkt Shopiin, josta sai NKOTB-kangasmerkkejä, joita hyvä jos raaski mihinkään ommella.

9.1.13

Asiakassuhdetta ei voi ulkoistaa, Artek

Haluaisin uskoa, että suomalainen design on ikuista. Haluaisin uskoa, että suomalainen design on laadukasta. Haluaisin nähdä, että suomalainen design menestyy maailmalla. Mutta sitä ennen haluaisin, että suomalainen design petraisi asiakassuhteen hoitamisessa.

Ihastuimme loppukesästä Artekin liikkeessä näkemäämme ruokapöytään. Ruokapöytä meillä on ollut hakusessa vuodesta 2009 saakka, ja nyt bongaamamme pöytä täytti kaikki kriteerimme. Ajattelimme, että pöytä on ikuinen ja että laadusta kannattaa maksaa.

Tilasimme pöydän samaisesta liikkeestä elokuun lopussa ja maksoimme puolet hinnasta. Pöytä toimitettiin syyskuun lopussa. Huomasimme kuitenkin saman tien, että pöydän pinnassa oli halkeama ja lakassa kiviä. Tässä vaiheessa tietysti ärsytti, sillä olin jotenkin yhdistänyt Artekista ostetun tavaran laatuun. Räpsäsimme vioista muutaman kuvan ja pyyhkäisimme takaisin liikkeeseen kuvien kanssa. Asiointi liikkeessä sujui ystävällisesti ja mutkattomasti - "tottakai hoidetaan asia kuntoon". Sovimme, että laitamme kuvat sähköpostilla myyjälle, joka hoitaa asian eteenpäin. Ja sähköpostihan lauloi saman tien kotiin päästyämme.



Kului päivä, toinen, kolmas ja melkein viikko. En saanut sähköpostiini minkäänlaista kuittausta viestin vastaanottamisesta. Soitimme perään, että onkohan sähköposti tullut perille. Liikkeestä pyysivät lähettämään postia toiselle myyjälle, joka otti asian hoitaakseen.

Kului taas viikko, vähän toista. Olin puhelimitse yhteydessä myyjään. Väliaikatietona sain kuulla, että Artekin tuotepäällikkö tutkii asiaa tehtaan kanssa ja selvittää, mikä meni pieleen. No, minuahan ei asiakkaana kiinnostanut syyllisten etsintä vaan ratkaisu: ehjä pöytä.

Kun ensimmäisestä reklamaatioyhteydenotostamme oli kulunut 3 viikkoa, laitoin myyjälle sähköpostia, jossa totesin 3 viikkoa olevan melko pitkä aika reklamaation käsittelylle. Kun 4 viikkoa oli kulunut ensikontaktista, myyjä ilmoitti, että pöydän valmistaja on minuun lähipäivinä yhteydessä ja sopii haljenneen pöydän noudosta. Olin vähän äimistynyt, sillä en ollut varautunut siihen, että tapaukseni pompautettaisiin vielä uudelle yhteyshenkilölle.

Taas kului päiviä, tehdas ei ollut minuun yhteydessä pöydän noudosta eikä minulla ollut tehtaan yhteystietoja. Ehdotin myyjälle, että minä ja Artek sopisimme pöydän noutamisesta ja että Artek ja pöydän valmistaja sumplisivat sitten keskenään, miten pöytä toimitetaan korjattavaksi. Myyjä antoi ymmärtää, että ehdottamani noutojärjestely ei käy, sillä Artek on tässä tapauksessa vain jälleenmyyjä. Minusta on outoa ohjata asiakas valmistajan pakeille; jos ostan Stockmannilta lampun, niin kyllä Stocka silloin on se, jonka kanssa minä asiakkaana reklamaatiota selvitän - ei minun tarvitse sumplia mitään lampun valmistajan kanssa.

Seuraavien päivien sisään sain sovittua valmistajan kanssa pöydän noudon, ja valmistajan edustaja arvioi, että saamme pöydän seuraavana päivänä takaisin. Noutopäivä tuli ja valmistajan yhteyshenkilö sanoi, että menee kuitenkin ylihuomiseen. Olin varautunut ylihuomenna jäämään töistä kotiin, kun yhteyshenkilö soitti aamulla, että meneekin perjantaihin. Torstaina tämä soitti, että meneekin seuraavaan maanantaihin. Milloin syynä oli sairastapaus pintakäsittelylinjalla, milloin työn vaativuus. Loppujen lopuksi ehjän pöydän toimitus vei arvioidun yhden päivän sijasta 3 viikkoa, jonka ajan söimme japanilaisittain lattialla. Vian korjaamiseen käytetty 3 viikkoa ei minusta ole kovin paha juttu, ymmärrän että puun työstäminen kestää, mutta olisi ollut reilumpaa sanoa saman tien, että kestää ja että puhutaan ennemmin viikoista kuin päivistä, niin olisin haalinut jostain korvaavan pöydän.

Nyt elettiin siis joulukuun alkua. Kuittasin myyjälle, että olemme saaneet pöydän ja olemme siihen tyytyväisiä, mutta kerroin myös, etten pitänyt kohtuullisena maksaa jäljellä olevaa summaa täysimääräisenä, joten ehdotin tuntuvaa hyvitystä. Myyjän vastatarjous oli -15%, jota hän perusteli sillä, että tehdas oli kuitenkin tehnyt meille korvaavan pöydän, ja että vasta toinen korvaava pöytä meni läpi heidän laadunvarmistuksestaan - eli he olivat joutuneet tekemään meille yhteensä kolme pöytää. Konsultoin kuluttajaneuvojaa, punnitsin vaihtoehtojani ja suostuin tarjoukseen; vaikkakin tarina korvaavan pöydän laatureputuksesta ei minusta ole mikään tapa perustella hyvitysprosenttia - se kertoo ainoastaan tehtaan kyvystä tuottaa kuranttia tavaraa.


Pyysin myyjää vielä postittamaan minulle korjatun laskun, ja muutaman päivän kuluttua se tipahtikin postiluukusta: lasku oli ns. hyvityslasku, johon oli siis laskettu, mitä 15% pöydän kokonaissummasta on. Siinä ei siis ollut merkattuna summaa, joka meidän tulisi maksaa hyvityksen jälkeen. Siinä ei myöskään ollut oikeaa viitenumeroa, jolla lasku voidaan yhdistää oikeaan maksutapahtumaan. Järjestelmä, josta Artek tulostaa laskunsa, on selvästikin kirjanpitolähtöinen, ei asiakaslähtöinen.

Laskun maksettuani ehdin jo ajatella, että loppu hyvin, kaikki hyvin. Joulukuun aikana pöytämme ääressä istui enemmän ystäviä kuin koko syksynä yhteensä - mikä oli ihanaa! Joululounasta syödessämme aloimme kuitenkin ihmetellä, miten lautasemme klenkkaavat pöydällä. Ajattelin ensin, että lautasemme ovat kieroja; mutta mitenkäs posliini nyt yht'äkkiä muutaman vuoden käytön jälkeen kieroontuisi. Tarkempi syynäys ja vatupassaus osoitti, että pöytälevy oli alkanut vetäytyä kieroon tämän noin kuukauden aikana, jonka pöytä oli meillä ollut. Puun kuivatuksessa tai varastoinnissa oli täytynyt tapahtua jokin virhe, sillä eihän kuivan massiivipuun kuuluisi vääntyä propelliksi normaalissa huoneenlämmössä.



Tässä vaiheessa emme nähneet enää muuta vaihtoehtoa kuin kaupan purku. Harmi, sillä pöytä oli todella kiva. Rahojen palautus ja pöydän nouto sujuivat ystävällisesti ja jouhevasti joulun välipäivistä huolimatta - siitä kiitos.

Toivon vilpittömästi, että Artek ja suomalainen design menestyisivät maailmalla. Maailmanmaineen niittämiseksi muutama asia olisi kyllä laitettava paremmalle tolalle. Ne asiat on lihavoitu yllä olevassa tekstissä. Aloittaaa voi vaikkapa siitä, että myyjän edustaja hoitaa asiakassuhteen - niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

--

Lähetin ensimmäisen version tästä blogikirjoituksesta Artekiin ennen joulua, sillä halusin antaa heille mahdollisuuden kommentoida tapahtunutta ennen kuin julkaisen tekstin. Toimitusjohtaja Mirkku Kullberg olikin minuun saman tien yhteydessä. Kullberg pahoitteli syvästi tapahtunutta ja sitä, etteivät Artekin asiakaspalvelun periaatteet toteutuneet tässä casessa.

Puhelun jälkeen minulle jäi parempi fiilis kuin mitä tunnelmat olivat ennen puhelua. Sellainen fiilis, että ehkä tästä jumpasta jäi Artekillekin jokunen oppi ihan oikeasti lihasmuistiin. Ainakin toivon niin. Olenko menettänyt uskoni Suomi-designiin? En kokonaan. Mutta lisäkolauksiinkaan ei ole liiemmälti varaa.

6.1.13

Loppiainen

Loppiaisen kunniaksi viimeinen katsaus jouluun.

Joulunalusviikolla sain tietysti sen flunssan, jonka riivaamana (ainakin Facebookin mukaan) lähes kaikki  pärskivät joulun tienoolla. Ehdin kuitenkin parantua sen verran, että pääsin reissaamaan joulua edeltävänä viikonloppuna Lappeenrantaan, veljenpoikani ristiäisiin.



Kuutostiellä Lappeenrannan ja Imatran välillä ajellessa tuli sellainen fiilis, että ainakin pakkasukon näkökulmasta itärajan toisella puolella on ollut kilttejä lapsia.



Ristiäisten jälkeen singahdin takaisin pääkaupunkiseudulle. Tämä joulu oli ensimmäinen, jonka vietimme kotona Espoossa.



Aatonaattona kävin "ihan vaan nopskasti" noutamassa Tapiolan Stockalta etukäteen tilaamani kalat. Noutopisteelle oli 1,5 tunnin jono. Nopeammin olisi selvinnyt, jos olisi ostanut fisut normaalisti kalatiskistä. Kalareissun jälkeen lepuutin hermojani viimeistelemällä sanomalehdestä, Jallupullonkorkista ja rautalangasta kyhäämäni joulutähden (joka muuten oli ainoa askarteluidea, jonka diskasin joulukalenterista).





Mutta kyllä niitä kaloja kannatti odottaakin! Jouluaattona teimme lounaaksi hirmuisen kasan sushia - sillä kalat ja riisipuurohan ovat olennainen osa joulumenua. Sovimme, että sushilounaasta tulee meidän jouluperinteemme aina, jos/kun vietämme joulun kotona.



Illalla tonttu kävi heittämässä lahjat kuusen alle. Tai no melkein kuusen alle, lahjojen ja kuusen väliin jäi noin metri ja yksi ulkoseinä. Käytän tämän tilaisuuden hyväkseni kiittääkseni joulupukkia; en saanut mitään turhaa tai krääsää. Paketista kuoriutui muun muassa ihan oikean salamavalo kameraan - joulukalenterin kuvat räpsin itse paskartelemallani pahvi-folio-maalarinteippi-virityksellä. Valaistuskokeiluja on siis luvassa.


Välipäivät menivät rauhallisesti lepuutellessa ja Mad Menin 5. tuotantokautta tuijottaessa. Kiitos Virven, kiinnitin huomiota välillä vähän töksähtelevään käännökseen: 1960-luvulla "visa" ei varmaankaan tarkoittanut luottokorttia vaan viisumia. Samalla neuloin sukkaa (jonka purin hervottoman kantapään vuoksi) ja pyörittelin huopapalloja. Enää tartteis keksiä, mitä noilla palluroilla tekis.



Vaan nyt on joulu ohi. Joulukuusi viedään tänään pois. Vitsi, kun olisi vaan helppoa heittää se alas parvekkeelta eikä raahata sisätilojen ja rappukäytävän kautta. Mutta se ei taida olla ihan hyvien tapojen mukaista.



Loppiaisesta alkavat härkäviikot, jotka kestävät pääsiäiseen saakka. Sen kunniaksi ostin hetken mielijohteesta eilen härän häntää, joka pöhisee parhaillaan uunissa. Saa nähdä, mitä siitä tulee. Ja saa nähdä, mitä tästä vuodesta tulee. Kumpaankin, härän hännän ja vuoden onnistumiseen voi onneksi itse vaikuttaa.

Oikein hyvää vuoden alkua!

5.1.13

Kameran kätköistä

Kappas, olihan näitä joululahjoja vielä pari, mutta kun olin tehnyt nämä jo lokakuussa, niin meinasivat unohtua kameran syövereihin.


Viimevuotinen kärmes aiheutti 2-3-vuotiaissa lahjan saajissa sellaisia riemun kiljahduksia, että päätin uusiokäyttää idean tänä jouluna 2-3-vuotiaille veljenpojilleni. Tosin tällä kertaa käärmeestä tuli hieman kapeampi ja pidempi, yli kolmemetrinen.



Siskoni lahjan teemana oli "teetä ja sympatiaa". Siskoni inhoaa pöllöjä, joten huuhkajakuosinen läppäripussukka toi lahjaan aimo annoksen sitä sympatiaa.

30.12.12

Pikkuisen paremmat perunapiirakat

En tiedä ketään, joka ei pitäisi karjalan piirakoista - siis niistä riisisistä. Mutta aika moni nyrpistää nenäänsä perunapiirakoille. Tosin minä uskon, että syynä perunapiirakkakammoon on monen kohdalla jompikumpi seuraavista: joko he ovat syöneet huonoja teollisia perunapiirakoita (siis sellaisia muussijauheesta tehtyjä) tai sitten he ovat maistaneet perunapiirakoita kerran lapsena, eivätkä silloin pitäneet niistä (mutta hei, kuinka moni lapsi tykkää oliiveista, homejuustosta, punaviinistä tai yleensäkään mistään kovin maukkaasta).


Nämä perunapiirakat ovat mukaelmia edesmenneen Vuoksen Leivän peruna-smetana-piirakoista. Hieman työläitä mutta mainioita johonkin spessumpaan tilanteeseen. Ohjeesta tulee 20 pientä piirakkaa.

Täytteeseen tarvitset:

n. 900 g puikulaperunoita
2 pientä purkkia smetanaa
1 valkosipulin kynsi
nippu ruohosipulia
suolaa

Ja kuoreen:

2 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
0,5 tl suolaa

Voiteluun:
Voita ja vettä

Tee näin:

Kuori ja keitä perunat. Kaada vesi pois (ota vähän keitinvettä talteen notkistimeksi) ja muussaa perunat. Sotke joukkoon murskattu valkosipuli, silputtu ruohosipuli, smetana ja sen verran keitinvettä, että muussi vähän notkistuu. Lisää suolaa maun mukaan (itse laitoin vajaan puoli teelusikallista, mutta olisi saanut olla toinen mokoma lisää). Anna muussin jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuoret.

Sekoita kuoritaikinan aineet keskenään, ei tarvitse ihmeemmin vaivailla. Pyörittele taikina noin pari senttiä halkaisijaltaan olevaksi tangoksi ja leikkaa tangosta 20 palasta. Kauli jokainen taikinanöttönen ohueksi, n. 15 cm halkaisijaltaan olevaksi lätkäksi. Varaudu käyttämään reilusti jauhoa. Pinoa kaulitut lätkät toistensa päälle pariin pinoon odottamaan täyttövaihetta.


Levitä reilu ruokalusikallinen muussia taikinalätkän päälle, parin sentin päähän reunoista. Rypytä (tai siis mummoni sanoisi "ummista") pyöryläksi. Perunapiirakan kuuluisi olla pyöreä kakkara, ei siis suikula kuten riisipiirakka on. Paista 230-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Voitele voisula-vesi-seoksella ja anna vetäytyä leivinpaperin ja liinan alla. Anna jäähtyä ja nauti. Perunapiirakat ovat melkein parempia vasta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä. Ihan täydellistä sienisalaatin ja savuporon kanssa.

Vinkki: mummovainaani tapasi tehdä perunakakkaroita aina ison satsin kerrallaan. Hän pakasti ne raakoina ja paistoi aina tarpeen mukaan: latoi jäiset piirakat pellille, voiteli kermaviilillä ja paistoi noin puoli tuntia. Raakana pakastetut piirakat säilyttävät rakenteensa paljon paremmin kuin kypsänä pakastetut piirakat - oli kyse sitten peruna- tai riisipiirakoista.