Taka-alalla avosuhsia, keskirivissä käänteistä sushia ja etualalla kierresushia. Keskellä mustalla lautasella myös pisarasushia.
Harjoittelin mitoitusta kuudelle, kun emännöin sushi-iltaa työkavereilleni. Määrissä ei menty pahasti pieleen, joten kirjailen niitä tänne muistiin, jotta voin luntata jatkossa:
- 1 kg riisiä (keitettiin kahdessa erässä)
- 12 rkl riisiviinaetikkaa
- 12 tl sokeria*
- 3 tl suolaa*
- Käsien huljutusveteen reilu loraus riisiviinaetikka ja vähän suolaa ja sokrua.
- 700 g lohta oli aika reilu mutta bueno määrä. Ei tarvinnut kitsastella. Osasta duunattiin grillilohta, osasta tosi reiluja nigirejä ja liistesuiruista tuli vielä makeja.
- 2 avokadoa on hyvä määrä. Ja siitäkin saa jo mukavasti rullia ja nigirejä.
- 1 kurkku on riittävä, 2 oli liiottelua.
- Ravunpyrstöjen määrää en tarkkaillut. Niitä ei todennäköisesti tarvitse kuin muutaman.
- Tamago-munakkaaseen hyvä nyrkkisääntö on 2/3 munaa per henkilö. 4 munaa ja 0,4 dl sokeria.
Kyse oli siis todella reiluista annoksista.
Teimme myös kielitoimistolle palveluksen ja kokosimme suomenkielisen sushisanaston:
- nigiri = avosushi
- maki = kierresushi
- kaliforniarulla = käänteinen sushi
- tamago = muna
- tamagotchi = pikkumunanen
- epämuodostunut maki = pisarasushi, kyynelsushi
Ja kuulkaa, tämä oli oivallinen jälkkäri. Oi sitä mitoituksen helppoutta, kun kyseessä on annoskupit.
* virhe korjattu 24.3.2013: Alunperin olin listannut vain puolikkaan annoksen suolaa ja sokeria, nyt listauksessa on korjattu määrä.
8 kommenttia:
Voi nam. Tulee ihan vesikielelle. Jotenkin en haltsaa tuota sushihommaa ollenkaan, täytyypä siis jatkaa harjoituksia.
Yhdyn ajatukseesi ruokamäärän arvioinnista. Kaiken lisäksi osa vieraista tulee tyhjällä vatsalla, osa tuntuu tulevan mäkkärin tms. kautta.
Tätähän on kiva harjoitella! Se vaan vaatii aikalailla aikaa. Totesimme kollegoiden kanssa, että ei meidän ainakaan kannata sushilounasraflaa perustaa, koska annoksia joutuisi odottamaan kolme tuntia. Jälkkäriprosessi sen sijaan oli erittäin hyvin trimmattu :)
Nami! En ole syönyt sushia aikoihin... Täytyypä kiikuttaa mies lounaalle sushibaariin joku päivä!
ahh sushi on niin parasta!!
Pärjääkö noilla suolan ja sokerin määrillä? Kaikissa ohjeissa, joita mulla on (ja niitä on monta) erityisesti sokeria tulee reilusti enemmän.
Miika, kiitos kysymyksestä. Olen nimittäin suolan ja sokerin kohdalla laittanut ainoastaan puolikkaan satsin määrät tuohon (keitettiin riisit kahdessa osassa ja tein siis liemenkin kahdessa osassa). Kiitos virheen bongauksesta, korjaan sen tohon listaukseenkin.
Sitten vielä toinen kysymys: Mikä virka etikalla ja sokerilla on siinä käsienhuuhtomisvedessä? Itse olen aina käyttänyt pelkkää kylmää vettä, enkä ole osannut kaivannut siihen lisukkeita.
Makuasia :) Tykkään itse etikan napakasta mausta, ja kun käsienhuljutusvettä kulkeutuu kuitenkin nigirimöykkyjen ja makien taputtelun lomassa itse sushiinkin, niin riisipinta saa ehkä hieman maukkaamman säväyksen maustetusta huljutusvedestä.
Lähetä kommentti