20.12.12

20 - Joulupallot

Oliko se viime- vai toissajouluna, kun ne kahden ruotsalaismiehen neulomat joulupallot nousivat tosi koviksi hiteiksi? En silloin oikein ehtinyt villitykseen mukaan, joten otan vahingon nyt takaisin. Ruotsalaisukkeleiden villaisia palloja kehuttiin helpoiksi ja nopeiksi tehdä, mutta nämä ovat vielä helpompia - eikä tarvitse neuloa.


Tarvitset: Valkoista ja punaista huovuttuvaa lankaa (100% villaa, 7 veljestä ei siis käy), silkkinauhaa, vanua, rihmaa, ruskeaa tai mustaa puuvillalankaa, vihreää huopaa, siro silmäneula ja isosilmäisempi parsinneula. Lisäksi: Sakset, pesupussi, pesukone.Ota pieni tuppo vanua. Kieputa huovuttuvaa lankaa vanun ympärille - tavoitteena on pieni lankakerä. Päättele pallo tökkäämällä langanpää pallon sisälle parsinneulan avulla. Kieputtele palloja sekä punaisesta että valkoisesta langasta.Heitä keskenään samanväriset kerät pesupussiin ja 60-asteiseen pesuun vaikkapa pyyhkeiden seuraksi. Pese kuitenkin punaiset omassa satsissaan ja valkoiset omassa (punaiset tummien pyykkien kanssa). Pallot kutistuvat pesussa jonkin verran mutta ei paljoa.Leikkaa silkkinauhasta noin 30 cm pitkiä pätkiä. Solmi nauha lenkiksi merimiessolmulla ja kiepauta nauhan päät rusetille.Ompele rusetti kiinni valkoiseen palloon.Plop.Leikkaa vihreästä huovasta lehtiä. Leikkaa puuvillalangasta pätkä, tee päähän solmu ja sujauta parsinneulan silmästä läpi. Tökkää lanka punaisen pallon läpi ja seivästä lehti neulalla. Sujauta neula taas sille puolelle, mistä alotit eli missä solmukin on. Vedä lanka kireälle, niin omena saa hieman muotoa. Sujauta lanka vielä kertaalleen lehden puolelle, jätä lanka lenkille ja sujauta taas takaisin pallon alapuolelle. Päättele solmulla ja napsauta ylimääräinen lanka poikki.Plop plop.P.S. Tämä idea jo valmiiksi mietittynä päässäni, kun luin joulukuun alussa Outin huopapalloista. Mutta kaikesta huolimatta päätin silti pitää kiinni tästä postauksesta ja ohjeesta. Ympäri mennään, yhteen tullaan - ja samoja ideoita pompsahtelee ihmisten mieliin toisistaan riippumatta.

8 kommenttia:

Emmih kirjoitti...

Oi, kivoja palloja! (ja ihana Totoro tuossa alakuvassa :D) Tuossa voi kyllä käydä niin että lanka lähtee purkautumaan pesussa ja huopuu itsekseen joksikin möntiksi... Mut jos kerii tarpeeksi tiukalle niin vaara on vähäisempi? Pitänee kokeilla :)

Katri kirjoitti...

Hyvä huomio Emmi. Mulla lähti yhdestä pallosta vähän purkautumaan, mutta sekin vain vähän pintakerroksesta. Eli napakkuus ja riittävän pienet kerrokset kerimisessä estävät karkuteille lähtemisen ja villin huopumisen.

outi kirjoitti...

Vähän kait hienoja nuo omput! Minulla oli se ongelma, että kun pistelin pallot naruun, niin siitä tuli kuuselle liian raskas. Mutta noinhan se toimii! Ja joo, ne neulotut joulupallot olivat viime vuoden hitti. AIvan ihania, mutta mä sain tehtyä vain yhden. Yhden!

Katri kirjoitti...

Kiitti Outi! Se sun pallonauha oli tosi herkullisen näköinen - ja toimihan se seunäkoristeenakin.

Milla kirjoitti...

Tästä innostuneena tein palleroita, 7/10 onnistui ja 3/10 purkui pesussa melkoisen hurjaksi vanu/huoparastakasaksi... :D Hauskaa hommaa, tarttee tehdä lisää ja tällä kertaa vähän tiukempaa kerää. Kiitos ideasta ja inspiraatiosta! :D

Haltiakummi kirjoitti...

Mä yritin viime vuonna tehdä semmoista neulottua joulupalloa, mutta siitä tuli jostain syystä ihan hirmuiso, semmonen 15cm halkasijaltaan... Nuo pikkuset pallukat on paljon paljon kivemman näköisiä, ja saletisti ripeämpiä toteuttaa :)

Katri kirjoitti...

Milla, juu tiukkuus autta, mutta muista myös pitää kerimäkerrokset riittävän pieninä.

Haltiakummi, oho, 15 cm on aika iso! Jaksoiko joulukuusi edes kannatella sitä? Näitä saa tehtyä sarjatuotantona :)

Milla kirjoitti...

Päädyin sitten vielä lisäksi pistelemään päättelylankaa useamman kierroksen pallon läpi suuntaan sun toiseen, sillä saa aika hyvin varmistettua ettei tosiaan lähde purkumaan. :) Vielä kun nuo ihanaiset pallerot saisi lapsen leikeistä kuuseen saakka joskus... :D