24.7.11

Älä kokeile tätä kotona: kookosöljy aurinkovoiteena

Törmäsin ensi kertaa ajatukseen käyttää kookosöljyä aurinkorasvana pari vuotta sitten Kemikaalicocktailissa. Viime kesänä siitä kirjoitti Uusi Musta. Kun äskettäin umpijuppi Avaruusasemakin hehkutti kookosöljyn erinomaisuutta ihovoiteena, niin kyseessä ei voinut olla enää pelkkä hippien höyryäminen. Niinpä minäkin päätin kokeilla. Ostin purkin kookosöljyä, annostelin aurinkorasva-annoksen pikkupurkkiin ja jätin ison purkin keittiön kaappiin ruuanlaittoa varten.

IMG_3126

Männäviikon torstaina ohjelmaksi oli suunniteltu Korkeasaarta. Ajattelin, että nyt olisi oiva hetki testata kookosöljyä aurinkovoiteena. Jäin suihkun jälkeen tuhertamaan kylppäriin öljypurkin kanssa. Näillä keleillä öljy oli varsin juoksevaista, joten se levittyi helposti - liiankin helposti. Öljyä sormiin tarttui vain pieni määrä kerralla ja siitäkin osa pisaroi sormenpäistä suoraan lattialle. Aikani tuherrettua sain kuin sainkin lihakseni öljyttyä. Tulos: Liukas kroppa, liukas lattia, öljytahraiset alusvaatteet ja imelä aasialaisen ruuan ällöhaju iholla. Not exactly my cup of tea. Painelin takaisin suihkuun ja jynssäsin saippualla öljyt pois iholtani.

Kurkkasin vielä yltä päältä niljakkaaseen "kosmetiikkaöljypurkkiini". Siellä kellui ällöttävää nukkaa ja vaaleita ihon kappaleita kuin lumisadekuvussa. Tämä siis yhden ainoan rasvauskerran jälkeen, millainenkohan purkki olisi useamman kerran jälkeen. Purkki sai lähteä saman tien autaammille öljymaille. Pysyttelen tästä lähtien tavallisissa aurinkorasvoissa ja käytän kookosöljyä vain ruuanlaitossa.

Jos ekohippituotteiden käyttöliittymä on näin surkea, niin maailma jää kyllä pelastumatta.

11 kommenttia:

san kirjoitti...

Ihana raportti :)

Kookosöljyn voi huoneenlämmössä pitää pumppupullossa tai säilyttää purkkia kylmässä ja ottaa lusikalla aina tarvittavan annoksen :)

Laura kirjoitti...

Ja ei se kookosöljy kyllä suojaa palamiselta, ainakaan tällaista vaaleaa, kuten ei mikään muukaan öljy. Mutta tosi hyvä, että kerroit myös tuosta todella ärsyttävästä käytöstä :)

Haltiakummi kirjoitti...

Kerran Mosambikin helteessä sorruin minäkin kookosöljyyn. En sorru toista kertaa. Myönnettäkööt että kookos ei muutenkaan ole lempi tuoksujani, mutta isompi ongelma oli vaalea ihoni, mikä oli pari kuukautta oleiltuani päiväntasaajan läheisyydessä päivettynyt kauniisti.. Nahka kärisi kuin kanasuikaleet muurikkapannulla. Tajusin jo melkein heti aamupäivästä, että tästä ei kyllä hyvä heilu, mutta reissun päällä ollessa öljyn pois peseminen ei ollut mahdollista. Paloin todella pahasti, vaikka ruskettuneen ihon piti jo kestää öljyllä ruskettaminen. Joten ei enää öljyä minun valkoiselle nahalle, vaan kunnon suojakertoimet :)

morso kirjoitti...

Öljyssä ei taida olla mitään suojakertoimia. Siis suosittelen kunnon aurinkorasvaa putelista, vaikka kemikaaleja sisältääkin. kemikaalikuormitustaan voi sitten vähentää muilla keinoilla (esim. meikitön kesäloma).

Katri kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, San. Ruuanlaitossa käytän juuri tuota lusikkametodia.

Laura & Haltiakummi, tällasena albiinona olin kyllä aika skeptinen myös öljyn antaman aurinkosuojan suhteen, mutta sitä en siis tosiaan ehtinyt kokeilla käytännössä.

Morso, totta turiset. Käytän niin vähän mitään kosmetiikkaa, että ehkäpä kunnon suojakertoimet eivät vie maata merelle.

Niina Oivi kirjoitti...

:D

No tulipahan kokeiltua - ei taida lämmittää kuin hermoja :)

Kiitti, sait mut ekaa kertaa tänään nauramaan.

Katri kirjoitti...

Juu ei, Niina. Tai no toimii se lämpimällä paistinpannulla.

Mutta hyvä jos kokeilu toi hyvää mieltä :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä toimii kertakaikkisen mahtavasti. Vitivalkoinen joka kesä palava yksilö kun olen, on tämä ensimmäinen asia joka estää palamisen lisäksi punoituksen kohdallani.

Kun öljyä ottaa tarpeeksi vähän kerralla ja lusikalla ei puhettakaan että sotkisi mitään aurinkorasvoja enemmän. Uskomatonta sähläystä tuntuu olevan siellä missä joka paikka menee sotkuun.

Se mitä et voi syödä, älä laske ihollesikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin jos ei osaa ottaa varovasti juoksevaa koonosöljyä niin sehän tippuu sormista :D
Öljy on öljy ja sitä pitää levittää pieni määrä... Herkästi tulee liikaa. Tuskin suojaa auringolta mutta ainakin auttaa kivasti ruskistumaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Kookosöljy toimii minulla aurinkosuojana todella hyvin! Olen ottanut aurinkoa hirveän hellejakson aikana (26 astetta lämmintä joka päivä) ja vieläpä keskipäivän aikaan useamman tunnin ajan (tiedän, ettei saisi...) enkä palanut ollenkaan! Tuoksukin on aivan ihana! :) Ei sotke yhtään kun säilyttää purkkia jääkaapissa, lohkaisee kovasta öljystä ison palasen ja hieroo sen ihoon.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti luonnonkosmetiikkaa aurinkovoiteeksi ilman kemiallisia UV-suoja-aineita. Itse käytän tulevanakin kesänä viime vuonna löytämääni Eco Cosmetics sarjaa. Vihdoin iholla läpinäkyvä aurinkovoide, josta ei jää "muumi-ihoa". Aivan loistava sarja -suosittelen!