Jotta kangasta voidaan töhriä, tarvitaan kangasta, jota töhriä.
Kuitu
Itse olen käyttänyt kankaanpainannassa ainoastaan puuvillaa ja villaa, mutta tottahan esimerkiksi pellavakin kävisi. Värien yhteensopivuus kuidun kanssa tulee tietysti tarkistaa, mutta yleisimmin kaupoissa myytävät kangasvärit on tarkoitettu puuvillalle. Silkkiä ei kannata värjäillä muilla kuin silkille tarkoitetuilla väreillä, joten ei siitä enempää tässä yhteydessä.
Puuvilla- ja villasekoitteetkin menevät, mutta kannattaa huomioida, että aika harva väri kestää tekokuidussa. Niinpä tekokuitua ei saisi olla joukossa kovin paljoa, muutama prosentti maksimissaan. Esimerkiksi puuvillainen t-paita, jossa on hiukan elastaania mukana, sopii mainiosti. Itse pidän kaikkein eniten paksusta 100% puuvillatrikoosta - se imee väriä sopivasti mutta ei liikaa.
Kudos
Yleisesti ottaen painettavan pinnan tulisi olla sileä. Mitä tiukempi sidos, sitä terävämpinä kuviot painettaessa piirtyvät. Harvaan kudotussa kankaassa värit leviävät, eikä yksityiskohdista tule niin tarkkoja. Tiuha ja sileäpintainen puuvilla on yleensä paras vaihtoehto. Kutistamattomat kankaat kannattaa tietysti pestä eli kutistaa ennen painamista, ja sillä tavoin kudoksen saakin usein tiivistettyä hieman keinotekoisesti. Ihan suoraan narulta painettavaa kangasta ei kannata ottaa, sillä painettavan kankaan tulisi olla sekä sileä että kuiva, jotta yksityiskohdat pysyvät terävinä.
Oma lukunsa on tietysti erilaiset kangaspinnat, joita voi käyttää tehokeinoina. Frotee sopii rouheille kuvioille ja nukkapintainen, harjattu kangas jättää ääriviivat pehmeiksi.
5 kommenttia:
Kiitos :), tämä oli mukava tietopaketti. Jään odottamaan seuraavaa osaa.
Olen oikeasti kaivannut sellaista helppoa opasta miten painaminen tapahtuu. Mitkä värit on hyviä ja millaisia seuloja tulisi hankkia/ mistä ja muita tykötarpeita...
Koska en ole sellaista löytänyt ajattelin kokeilla ihan vaan siirtokuvilla, onkohan sulla niistä mitän kokemusta?
Ja nuo sun printit on aivan mahtavia!
No huippujuttu, jos tuosta tutoriaalista (sitten kun se on valmis) olisi hyötyä! Ja kiitos ideoista, painetaan mieleen nuo väri- ja seula-arviot sekä ostopaikat jatkopostauksia varten... Ja muitakin toiveita sisällön suhteen otetaan mieluusti vastaan!
Olen kokeillut siirtokuvia vain kerran, enkä silloinkaan saanut sählätä ihan alusta loppuun itse. Se oli sellanen printtaa kalvolle & silitä -ratkaisu. Kokemukseni mukaan sellaiset siirtokuvat eivät kestä käyttöä ja pesua yhtä hyvin kuin kangasväreillä tehdyt kuvat. Mutta tietysti siirtokuvilla saa aikaiseksi valokuvamaisen fiiliksen, joka on seulalla todella haasteellista.
Ja printtejä toivottavasti kertyy lisää tämän tutoriaaliprojektin aikana :)
Kiitos tosi paljon tutoriaalista! :D Saanko kysyä millä värillä (merkki?) olet painanut froteelle? Olisi toiveissa sellainen kuultoväri, mikä imeytyisi hyvin kuituun eikä jättäisi pintaa karheaksi. Lisäksi toiveissa olisi erittäin hyvä pesunkestävyys...
Milla, oon painanut froteelle Emotuotannon itse sekoitettavilla väreillä. Eli kuultopastaa ja väripigmenttejä. Ja hyvin on toiminut (eli ei liian karheeta, hyvä pesunkestävyys).
Kiitos Katri! :D Lähikangaskaupasta saa ainakin noita valmiiksi sekoitettuja Emoja, taidan uskaltautua kokeilemaan niillä... Ihanaa! :D
Lähetä kommentti