8.10.06

I.K. Inha

Tallustelimme tänään sunnuntaipäivän ratoksi Tarvaspäälle Gallen-Kallelan museoon katsastamaan I.K. Inhan valokuvanäyttelyn. Ja voi jumpe, mitä kuvia! Tosi vaikuttavia!

Mukana oli parikymmentä originaalia ja tosi paljon alkuperäisistä negatiiveista tehtyjä vedoksia. Vaikka kuvat itsessään olivat tosi hienoja ja mukavasti rajattu, niin ehkä ihmeellisintä oli kuitenkin kuvien tarkkuus ja valaistus. Etenkään niistä uudelleen vedostetuista ei todellakaan voinut kuvan tarkkuuden (tai sen puutteen) perusteella sanoa, että se oli räpsästy yli 100 vuotta sitten.

Aika monen kuvan aihe oli Karjalasta, joko henkilöitä tai maisemia. Yksi hienoimmista otoksista kuvasi kaskenpolttajia, joita (ymmärtääkseni Inhan kaveri) Järnefeltkin ikuisti maalaamalla. Ihan hauska idea oli mielestäni myös se, että joku nykyajan valokuvaaja oli kulkenut Inhan jälkiä ja napannut kuvia samoista kohdista 100 vuotta myöhemmin. Tämän päivän maisemat olivat kyllä aika lailla puskaisempia.

Gallen-Kallelan museo on kyllä yksi pääkaupunkiseudun suosikkimuseoistani. Ehkä sijaintinsa, ehkä ulkoisen olemuksensa vuoksi. Mutta tällä kertaa löytyi kyllä vähän moitittavaakin: Tarvaspään kahvilassa ei ollut Omena-poretta. Peijjooni. Eikä sitä nyt sitten oikein muutakaan limua saatikka kahvia siellä voi juoda.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi, olisinpa päässyt museoon mukaan. Olen lukenut I.K Inhan matkakertomuksia Karjalasta ja nähnyt kirjojen lehdillä myös kuvia. Arvostan suuresti hänen työtään, joka on nyt säilynyt jälkipolville.

Täällä periferiassa jää niin paljosta paitsi.

Katri kirjoitti...

Muistan lukeneeni reilu kuukausi sitten (en kyllä muista mistä), että jossain muuallakin (en kyllä muista sitäkään missä) olis I.K. Inhan töitä näytillä. Eli voihan hyvinkin olla, että hänen työnsä olis vähän niinku on the road. Mutta ainakin toi Tarvaspään näyttely on mustaakseni (ja nyt muistikuvani on edellisiä vahvempi) avoinna tammikuulle asti.