2.3.13

Trippi sushirajalle

Ruuanlaitossa määrien arviointi on hankalaa. Ei ole kiva, jos ruokaa jää hirveesti yli, mutta karjalainen minussa kantaa huolta myös siitä, että eihän ruoka lopu kesken. Määrien arviointi on helpointa normiarkena, kun ruokaa väsätään kahdelle. Partioleirien keittiöstä selkäytimeen on iskostunut määrät ja nyrkkisäännöt, joilla 50 leiriläistä ruokitaan ilman suurempaa näläntunnetta tai jämäruokaongelmaa. Vaikeinta on mitoittaa ruoka 6-10 hengelle.

Taka-alalla avosuhsia, keskirivissä käänteistä sushia ja etualalla kierresushia. Keskellä mustalla lautasella myös pisarasushia.

Harjoittelin mitoitusta kuudelle, kun emännöin sushi-iltaa työkavereilleni. Määrissä ei menty pahasti pieleen, joten kirjailen niitä tänne muistiin, jotta voin luntata jatkossa:
  • 1 kg riisiä (keitettiin kahdessa erässä)
    • 12 rkl riisiviinaetikkaa
    • 12 tl sokeria*
    • 3 tl suolaa*
  • Käsien huljutusveteen reilu loraus riisiviinaetikka ja vähän suolaa ja sokrua.
  • 700 g lohta oli aika reilu mutta bueno määrä. Ei tarvinnut kitsastella. Osasta duunattiin grillilohta, osasta tosi reiluja nigirejä ja liistesuiruista tuli vielä makeja.
  • 2 avokadoa on hyvä määrä. Ja siitäkin saa jo mukavasti rullia ja nigirejä.
  • 1 kurkku on riittävä, 2 oli liiottelua.
  • Ravunpyrstöjen määrää en tarkkaillut. Niitä ei todennäköisesti tarvitse kuin muutaman.
  • Tamago-munakkaaseen hyvä nyrkkisääntö on 2/3 munaa per henkilö. 4 munaa ja 0,4 dl sokeria.

Kyse oli siis todella reiluista annoksista.

Teimme myös kielitoimistolle palveluksen ja kokosimme suomenkielisen sushisanaston:
  • nigiri = avosushi
  • maki = kierresushi
  • kaliforniarulla = käänteinen sushi
  • tamago = muna 
  • tamagotchi = pikkumunanen
  • epämuodostunut maki = pisarasushi, kyynelsushi 

Ja kuulkaa, tämä oli oivallinen jälkkäri. Oi sitä mitoituksen helppoutta, kun kyseessä on annoskupit.


* virhe korjattu 24.3.2013: Alunperin olin listannut vain puolikkaan annoksen suolaa ja sokeria, nyt listauksessa on korjattu määrä.

8 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Voi nam. Tulee ihan vesikielelle. Jotenkin en haltsaa tuota sushihommaa ollenkaan, täytyypä siis jatkaa harjoituksia.

Yhdyn ajatukseesi ruokamäärän arvioinnista. Kaiken lisäksi osa vieraista tulee tyhjällä vatsalla, osa tuntuu tulevan mäkkärin tms. kautta.

Katri kirjoitti...

Tätähän on kiva harjoitella! Se vaan vaatii aikalailla aikaa. Totesimme kollegoiden kanssa, että ei meidän ainakaan kannata sushilounasraflaa perustaa, koska annoksia joutuisi odottamaan kolme tuntia. Jälkkäriprosessi sen sijaan oli erittäin hyvin trimmattu :)

Eicca kirjoitti...

Nami! En ole syönyt sushia aikoihin... Täytyypä kiikuttaa mies lounaalle sushibaariin joku päivä!

Ville Niskanen kirjoitti...

ahh sushi on niin parasta!!

Miika Melama kirjoitti...

Pärjääkö noilla suolan ja sokerin määrillä? Kaikissa ohjeissa, joita mulla on (ja niitä on monta) erityisesti sokeria tulee reilusti enemmän.

Katri kirjoitti...

Miika, kiitos kysymyksestä. Olen nimittäin suolan ja sokerin kohdalla laittanut ainoastaan puolikkaan satsin määrät tuohon (keitettiin riisit kahdessa osassa ja tein siis liemenkin kahdessa osassa). Kiitos virheen bongauksesta, korjaan sen tohon listaukseenkin.

Miika Melama kirjoitti...

Sitten vielä toinen kysymys: Mikä virka etikalla ja sokerilla on siinä käsienhuuhtomisvedessä? Itse olen aina käyttänyt pelkkää kylmää vettä, enkä ole osannut kaivannut siihen lisukkeita.

Katri kirjoitti...

Makuasia :) Tykkään itse etikan napakasta mausta, ja kun käsienhuljutusvettä kulkeutuu kuitenkin nigirimöykkyjen ja makien taputtelun lomassa itse sushiinkin, niin riisipinta saa ehkä hieman maukkaamman säväyksen maustetusta huljutusvedestä.