5.6.11

Älä kokeile tätä kotona: laktoositon jogurtti

Minulla on reseptikirjassani mielestäni ihan hyvä jogurtin ohje:

1,5 litraa maitoa
1-2 dl maitojauhetta
1 prk bulgarian jogurttia
ripaus suolaa

Keitä puolet maidosta. Sotke muut aineet keskenään. Sekoita keitetty maito kylmiin aineisiin. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä 8-9 tuntia. Kääri kulho froteepyyhkeeseen. Jäähdytä jääkaapissa syömislämpöiseksi.

Tein jogurttia viimeksi noin kymmenen vuotta sitten, ja muistan siitä tulleen ihanan pehmeän makuista ja jonkin verran lohkeavaa. 

Vaan tällä kertaa ei mennyt niinku Strömsössä. Nimittäin kun rupesin kauhomaan valmista kylmää jogurttia aamiaiskulhooni, huomasin rakenteessa olevan jonkin pahasti pielessä: jogurtti oli venyvää, vähän niin kuin hitaasti juoksevaa kumia. Oheinen kuva selittää rakennetta hieman. Ja huomaathan, kuvassa en kaada jogurttia kauhasta pois, vaan tuo kaikki tavara jäi roikkumaan kauhan pohjasta.


IMG_2852


Kemisti taloudessamme päätti selvittää, mistä limaisuus johtuu, ja kohta löytyikin selitys: Jogurtoitumisprosessissa oleellista on maitosokerin käyminen maitohapoksi, ja se on se mikä tekee jogurtista paksua ja lohkeavaa. Ja minä kun olin tehnyt tämänkertaisen jogurttiviritelmän laktoosittomasta maitojuomasta ja vähälaktoosisesta maitojauheesta. Eli eipä tainnut olla liiemmin maitosokeria läsnä tässä kemiallisessa reaktiossa, minkä vuoksi seos jäikin tuollaiseksi liisteriksi. Harakoille meni.

Siispä: jos meinaat tehdä jogurttia, tee se tavallisesta maidosta. Sama pätee kaiketi viiliin.

5 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Voi itku, mulla on hetken pyörinyt mielessä laktoosittoman jugurtin tekeminen itse, mutta eipä siis kannata kokeilla. Kiitos Katri postauksesta!

Katri kirjoitti...

Kannattaa poimia ostoskoriin valmista laktoositonta jogurttia ja käyttää itse tekemisen riemu vaikka jäätelöön.

kio kirjoitti...

harmillista tuommoinen. Mutta eikös viili on vähän samanlaista (en tykkää viilistä siis) :)

Katri kirjoitti...

No ei viilikään noin venyvää ole. Ja maku oli kovin erilainen...

Miriam kirjoitti...

Nauroin räkänä kun tätä luin: ei mennyt putkeen minunkaan jogurttikokeiluni. Minä laitoin A+ Hyla -jogurttia 2 rkl siemeneksi ja tulos oli sama kuin tässä. Karmeaa venyvää liisteriä joka päätyi viemäriin, yök. Vaan tässä selitys, kiitos kovasti :D
Minun jogurtissa oli maitona Hilja täysmaito ja lisäksi 2 dl maitojauhetta (ei hylaa). Edellinen erä jossa oli 1/2 prk Bulgarianjogurttia ja 2 rkl maitojauhetta, onnistui ihan hyvin.