17.10.13

Kuuden aineen jälkkärit

Less is more. Tähän tulokseen olen tullut jälkiruokien kanssa. Näillä verensokereilla ja suonikohjuilla sokeria ja valkoisia jauhoja ei voi vetää määrättömästi, joten olen jonkin verran vieraantunut herkuista. Ja samalla palannut perusasioiden ääreen. Hokasin, että hyvään jälkkäriin ei tarvita juurikaan kuutta raaka-ainetta enempää tarvikkeita.

Tässä minun top 6 alle kuuden raaka-aineen jälkkäreistä.



6. Leipäjuusto kaneli-kerma-kastikkeella

Köntti leipäjuustoa (Polven juustolan luomu&hyla on tutkimusteni mukaan parasta)
Kuohukermaa
Kanelia
Ruskeaa sokeria (muscovadoa tai fariinia)
Lakkahilloa

Täräytä leipäjuusto uunin kestävään vuokaan. Lorauta kermaa päälle ja ripottele sokeria ja kanelia sekä juustolle että kermalammikkoon. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes kerma kiehuu eli noin 5 minuuttia. Tarjoile lakkahillon kanssa.


5. Uuniomenat ja vaniljajätski

Omppuja
Kaurahiutaleita
Kanelia
Sokeria
Voita
Vanilijajätskiä

Sulata voi kattilassa tai paistinpannulla. Heitä kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli voin joukkoon. Pilko omenat uunin kestävään kulhoon. Levitä kauranökkerö omenien päälle. Paista uunissa kunnes omenat näyttää pehmenneiltä ja kaura saa vähän väriä. Tarjoile jätskin kanssa. Voit korvata omenat raparperillä.



4. Rahka ja marjat

Rahkaa (tai Skyriä jos satut olemaan Islannissa)
Kuohukermaa
Sokeria
Vaniljaa
Marjoja

Vaahdota kerma ja sotke rahka vaahdon joukkoon. Mausta sokerilla ja vaniljalla. Pilko ja/tai survo marjoja päälle.



3. Pavlova (neljälle)

2 kananmunan valkuaista
1,25 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
Mansikoita
Kuohukermaa
Pari rkl lemon curdia

Vatkaa valkuaiset ja sokeri marenkivaahdoksi. Lisää perunajauho ja vatkaa vielä vähän. Levitä haluamaasi muotoon leivinpaperille. Paista 125 asteessa 1,5 tuntia. Jäähdytä pohja (vaikka seuraavaan päivään saakka). Vatkaa kerma. Mausta kermavaahto lemon curdilla. Levitä kermavaahto marengin päälle ja koristele mansikoilla.


2. Karpalot ja kinuski

Karpaloita
Kuohukermaa
Sokeria
Suolaa
Voita

Ruskista pari ruokalusikallista voita kattilassa. Lisää pari ruokalusikallista sokeria. Paahda pari minuuttia. Kaada purkki kermaa joukkoon. Kiehuttele kunnes kastike sakenee. Lisää ripaus suolaa. Kaada kuuma kastike hyisten karpalojen päälle.



1. Creme Brulee (noin 6 annosta)

2,5 dl maitoa
3,33 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1,25 dl ruokosokeria
5 kananmunan keltuaista

Mittaa kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemet veitsekärjellä kattilaan. Heitä tanko joukkoon. Kiehauta. Nosta jäähtymään. Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa keltuaiset sekaisin sokerin kanssa. Nouki vaniljatanko kattilasta ja yhdistä keltuais-sokeri maito-kerman kanssa. Jaa kuppeihin. Laita tarjoilukulhot uunivuokaan. Kiehauta vedenkeittimellinen vettä ja kaada vesi uunivuokaan - nyt kulhot killuvat vesihauteessa. Tyrkkäse uunivuoka vesihauteineen, kulhoineen 150-asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi. Anna jäähtyä. Ennen tarjoilua ripottele ruokosokeria pinnalle ja tohota kaasupolttimolla. Nam nam. Äläkä lintsaa vesihauteesta.

Brulee ja Pavlova ovat tosi tarkkoja mittojen mittojen kanssa, muissa ohjeissa ei niin väliä.

5 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Kyllä, yksinkertainen on kaunista - ja herkullista! Sattuneesta syystä tuo leipäjuusto jäis syömättä, mutta muut listalla ovat kyllä tosi hyviä. Etenkin tuo ykkönen, voi Cremee Brulee, kun siihen ei kyllästy. Juuri sopiva yhdistelmä hifistelyä, erilaisia koostumuksia, makeutta ja tyyliä!

Katri kirjoitti...

Joo! Mietiskelen täällä juuri, että onnistuukohan Creme Brulee isossa vadissa? Se vie tietty sitä hienostunenisuutta pois ja tuo sellaista suurtalouskeittiömeininkiä mukanaan, mutta tartteis puuhata jotain hyvää jälkkäriä isolle joukolle.

Unknown kirjoitti...

Mun olis kyllä pakko saada lahjaksi tai itse hommattua sopivat kupit ja tohotin, että saisi tehtyä creme bruleeta. Ne parit kokeilut, joita olen tehnyt uunin grillivastuksilla, ei kerta kaikkiaan vaan toimi.

Katri kirjoitti...

Joo ei grillivastuksia, tohotin sen olla pitää. Mulla on ihan vaan Clas Ohlssonilta hommattu toho ja hyvin on pelittänyt jo useamman vuoden. Meilläkään ei ole oikeita brulee-kulhoja, vaan tavalliset Origo-kipot ovat ajaneet asian oikein mainiosti.

Unknown kirjoitti...

Meillä se sopivin kulho tällä hetkellä on Teema ja ne on kyllä oikeasti melko isoja tähän tarkoitukseen. Ellei sitten karkkihammasta oikeasti kolota :) Pitää katsella, josko sitä hommaisi ainakin sen tohottimen jostain.